Irometar 60cm SR

13.998,00 din

Stanje: Isporuka u 24h

Irometar 60cm SR se koristi za merenje vlažnosti zemljišta do 60 cm dubine. Poželjno je da se merač celom dužinom ubode u zemljište i da se vlažnost kontinualno prati, mada se može vršiti i povremeni premeštaj irometra kako bi se odredila vlažnost na više mesta u okviru jedne proizvodne parcele i stekla vernija slika o situaciji na terenu. Praktičnije rešenje je instalacija više irometara na parceli. Irometar 60cm se po potrebi može koristiti i za određivanje vlažnosti u slojevima plićim od 60cm, samo je potrebno izbušiti pliću rupu i u nju postaviti irometar do granice otpora. SR verzija ima zamenljivu polu propustnu plastiku na kraju sonde.
Artikal: 3985
Detaljan Opis

Detalji

SR verzija ima zamenljivu polu propustnu plastiku na kraju sonde.

Irometar 60cm se koristi za merenje vlažnosti zemljišta do 60 cm dubine. Poželjno je da se merač celom dužinom ubode u zemljište i da se vlažnost kontinualno prati, mada se može vršiti i povremeni premeštaj irometra kako bi se odredila vlažnost na više mesta u okviru jedne proizvodne parcele i stekla vernija slika o situaciji na terenu. Praktičnije rešenje je instalacija više irometara na parceli. Irometar 60cm se po potrebi može koristiti i za određivanje vlažnosti u slojevima plićim od 60cm, samo je potrebno izbušiti pliću rupu i u nju postaviti irometar do granice otpora.

Irometar radi po principu tenziometara, koji je sasvim različit od ostalih sistema odnosno mernih instrumenata koji mere procenat vlažnosti zemljišta. Irometar se sastoji od zatvorene cevi napunjene vodom, specijalno vakuumiranog brojčanika i poroznog vrha koji se postavlja u zemlju na željenu dubinu korenove zone. Kod suvog zemljišta, voda biva izvučena iz instrumenta, smanjujući količinu vode u instrumentu i stvarajući parcijalni vakuum koji se onda očitava na brojčaniku. Što je suvlje zemljište, to su očitane vrednosti veće, i obrnuto. Ovaj model irometra poseduje nezamenljiv keramicki polupropustljivi vrh.

Irometar beleži ceo raspon mogućih vlažnosti zemljišta neophodnih za maksimalan rast biljaka. Proizvođači mogu lako naučiti raspon očitavanja Irometra, odnosno kod koje vrednosti treba početi ili završiti sa navodnjavanjem da bi se dobili najbolji rezultati za određene biljne kulture, određeno zemljište i određene klimatske uslove. Dole navedeno objašnjene dobijenih vrednosti sa Irometra je primenljivo za korišćenje instrumenta u različiitm uslovima gajenja.

Vrednosti od 0 do 10: - Vodom natopljeno zemljište
Često se javlja posle nekoliko dana stalnog navodnjavanja. Stalno očitavanje ovakvih vrednosti znači da se previše navodnjava i postoji opasnost od stvaranja vodenih bazena u zemljištu, dolazi do neadekvatne aeracije korena, truljenja korena i sl.

Vrednosti od 10 do 20: - Vodni kapacitet njive
Kod ovih vrednosti treba prestati sa sistemom navodnjavanja u brazde i rasprskivačima kako bi se sprečilo rasipanje vode i nutrienata. Navodnjavanjem kap-po-kap ne treba prestati, samo je potrebno češće davati manje količine vode kako bi se održala stalna dostupnost vode biljci. Ove vrednosti (10-20 cb) treba da budu održavane na 30-45cm od emitora ili na 60-90cm od mikrorasprskivača.

Vrednosti od 30 do 60: - Uobičajeni raspon za početak navodnjavanja, osim kod kap-po-kap navodnjavanja
Aeracija korena je osigurana u ovom rasponu vrednosti. Najčešće, navodnjavanje počinje kod nižih vrednosti ovog raspona u toplim i suvim klimatskim uslovima kao i na peskovitim zemljištima. Sa navodnjavanjem treba početi kod viših vrednosti u ovom rasponu u hladnim, vlažnim klimatskim uslovima ili kod zemljišta sa visokim kapacitetom čuvanja vode. Ako se počne sa navodnjavanjem u ovom rangu vrednosti, mora se imati već jedna određena i stalno spremna vlažnost zemljišta, što je od ključne važnosti za maksimalan rast. Ovo predstavlja i jedan bezbednosni faktor, pošto je to rezerva vlažnosti koja će nadoknaditi neke praktične probleme kao što su kašnjenje u navodnjavanju i nemogućnost ujednačenog navodnjavanja na svim tačkama koje kontroliše instrument.

Vrednosti od 70 i više: - Stresni raspon
Očitavanje iznad 70 ne znači obavezno da je iskorišćena sva dostupna voda u zemljištu, već da dostupne vode ima veoma malo za maksimalan rast.Način primene

1: Pre upotrebe, irometar je potrebno napuniti vodom, postaviti ga punog vode u kofu sa vodom, i ostaviti ako 24h.
2: Nakon toga, merač se iznosi na polje i bira se mesto za postavljanje;
3: Izbuši se rupa širine irometra (3/4"), i dubne do 30cm;
4: Irometar postaviti u izbušenu rupu, tako da svojim keramickim vrhom blago dodiruje dno izbušene rupe;
5: Irometar ostaviti tako u polju, i po potrebi očitavati vrednost vlažnosti zemljišta.Korisni saveti

1: Za 1 ha potrebno je 4 irometra, ukoliko je homogen teren (ravničarski teren gde se prema iskustvu, konfiguraciji rejefa i analizi zemljišta ne očekuju velika variranja u vlaženju;
2: Irometar je poželjno držati na jednom mestu u njivi, ali se on može i premeštati po potrebi;
3: Preporučljivo je da sa vodom koja se sipa u irometarm sipa i nekoliko kapi irometarskog rastvora koji sluzi da oboji vodu u irometru. Obojena voda olaksava proveru nivoa vode u irometru. Kada se voda iz irmetra potrosdi, potrebno je dodavanje.Specifikacije

1. 1. Opseg merenja: 0-100%
2. Rezolucija merenja: 2 cb
3. Dužina ubodnog dela irometra: 60 cmPakovanje sadrži

Irometar
Uputstvo za upotrebu
Dodatne Informacije

Dodatne Informacije

Proizvođač Ne